Co warto wiedzieć o deskach z kamienia łupkowego?

Płyty z kamienia wykorzystywane do podawania potraw cieszą się rosnącą popularnością. Często spotykane w restauracjach, coraz chętniej wybierane są jako akcesoria do domowej kuchni. Dzięki właściwościom naturalnego tworzywa sprawdzają się doskonale jako tace do podawania i przyrządzania pożywienia. Co warto wiedzieć, rozważając zakup deski z kamienia łupkowego?

Zalety wykorzystania kamiennych naczyń

Płyta z kamienia do potraw w domowej kuchni może okazać się wyjątkowo praktycznym akcesorium. Tego typu przedmioty cenione są głównie za:

  • wytrzymałość i odporność na uszkodzenia,
  • szeroki wachlarz zastosowań,
  • walory estetyczne.
    Warto wiedzieć, że kamienna taca jest odpowiednia do serwowania i przyrządzania zarówno gorących, jak i zimnych dań. Może być bezpieczną i estetyczną podstawką pod rozgrzane naczynia. Sprawdzi się również jako akcesorium do pieczenia w piekarniku lub na grillu. Ciekawym rozwiązaniem do podawania zimnych deserów może być umieszczanie ich na schłodzonej wcześniej płycie z kamienia łupanego. Akcesoria z takiego surowca są również odporne na bakterie i pleśń. Ponadto nie nasiąkają wodą ani zapachami żywności.

Jak dbać o tacę z kamienia?

Osoby planujące zakup takiego przedmiotu powinny wziąć pod uwagę fakt, że nie należy myć go w zmywarce. Deska z kamienia łupkowego powinna być czyszczona ręcznie, delikatnym detergentami. Nie zaleca się również używać w tym celu przyrządów o drapiącej powierzchni. Kamienne płyty charakteryzuje wysoki stopień trwałości i odporności na zniszczenia. Mogą jednak z biegiem czasu nieznacznie zmienić kolor. Aby temu zapobiec, zaleca się regularnie impregnować akcesorium. Nacieranie go po umyciu kilkoma kroplami oleju roślinnego zapewni powierzchni odpowiednią barwę i połysk. Wyjątkowe walory estetyczne naczyń z kamienia sprawiają, że są one doskonałym wyborem do modnej kuchni.