W żadnej kuchni nie może zabraknąć pewnych narzędzi, dodatków a przede wszystkim urządzeń, czyli wyposażenia. Jest ono niezbędne, aby kuchnia spełniała swoje główne funkcje, jakimi są przyrządzanie i konsumowanie potraw. Także i w tym pomieszczeniu ważne są drobiazgi i szczegóły. Na co dzień nie są one może aż tak zauważalne, jednak to dzięki nim praca w kuchni jest o wiele łatwiejsza i bezpieczniejsza.
Wypadek w kuchni
Częścią ciała, która jest najbardziej narażona na uszkodzenia podczas prac w kuchni takich jak:
- gotowanie,
- pieczenie,
- czy krojenie jest nasza dłoń. Na pewno każdemu z nas zdarzyło się skaleczyć czy oparzyć. Z myślą o bezpieczeństwie w kuchni powstały między innymi rękawice kuchenne.
Rękawica kuchenna
Ten przedmiot ma w kuchni chyba każdy. Gotowanie bez rękawic wydaje się być niemożliwe. Gorące garnki i blaszki wprost z piekarnika możemy wyjąć za pomocą rękawic kuchennych. Posiadają one specjalne izolatory, które zabezpieczają użytkownika przed oparzeniem.
Rękawiczki kuchenne
Rękawiczki gastronomiczne inaczej zwane kuchennymi są często używane w restauracjach przez kucharzy, aby zachować standardy higienicznego przygotowania jedzenia. Są one wykonane z elastycznego materiału. Chronią przed otarciami i skaleczeniami. Są używane także w domowych kuchniach. Pozwalają zabezpieczyć dłonie. Podczas krojenia czosnku czy cebuli często nieprzyjemny zapach zostawał na dłoniach i przedostawał się do innych potraw. Podczas korzystania z rękawiczek kuchennych takie sytuacje jak przesiąknie nieprzyjemnym zapachem potrawy, nie będą miały miejsca, ponieważ wystarczy jedynie zmienić rękawiczki i wszystko będzie dobrze.
Znane są także rękawiczki kuchenne, które zazwyczaj są stworzone z silikonu ułatwiające mycie naczyń. Zabezpieczają one dodatkowo dłonie przed detergentem – zobacz na sklep Technica.