Wiele osób korzystających z usług lokali gastronomicznych zna taką sytuację – zachodzi do restauracji, z menu wybiera pożądaną przez siebie potrawę, a potem nieskończenie długo czego na podanie jej do stołu. Szczęście w nieszczęściu jeżeli potrawa, nawet po zbyt długim oczekiwaniu, będzie ciepła a do tego smaczna. Gorzej, jeśli dotrze przestygnięta, a przez to nieprzyjemna w jedzeniu. Wbrew pozorom wciąż zdarza się to nader często.
Prosty sposób na dłuższe ciepło
Z opisanym powyżej problemem można jednak poradzić sobie w bardzo prosty sposób. Wystarczy bowiem zaopatrzyć lokal w odpowiednie wyposażenie, w postaci bemarów gastronomicznych. Choć nazwa ta brzmi dość groźnie to kryje się za nią bardzo prozaiczne urządzenie, w postaci specjalnego naczynia, najczęściej wykonanego ze stali nierdzewnej, zaopatrzonego dodatkowo w system podgrzewający.
System taki może mieć dwojaki rodzaj. Najczęściej zauważalne bemary gastronomiczne podgrzewane są przy wykorzystaniu tzw. podgrzewaczy, czyli świec o wkładzie olejowym, podstawianych pod naczynie i emitujących otwarty płomień, który podgrzewając naczynie utrzymuje temperaturę jego zawartości. Bemar grzewczy może jednakże być wyposażony także w obwód elektryczny zwieńczony grzałką, która zastępuje podgrzewacz, wykonując zarazem jego funkcję.
Skuteczne rozwiązanie, szerokie zastosowanie
Bemarów grzewczych można używać w różnych okolicznościach, z pewnością jednakże najlepiej sprawdzają się w przypadku organizacji imprez, w których już na samym początku podaje się ciepłe dania, ale nie ma przy tym dokładnie co do minuty określonej godziny, o której goście pojawią się na sali.
Bemar do restauracji, czy to elektryczny, czy też tradycyjny, w takiej sytuacji pozwoli na przygotowanie ciepłych dań zawczasu, a następnie na ich utrzymywanie w takim stanie aż do momentu podania ich bezpośrednio na talerze gości. Bemary do restauracji sprawdzą się przy tym także na imprezach plenerowych, gdzie ciepłe dania szczególnie szybko tracą swoją temperaturę.