Każda kuchnia gastronomiczna, aby móc prawidłowo funkcjonować, musi być wyposażona w wysokiej jakości sprzęt. Z pewnością jednym z najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni w lokalu gastronomicznym jest okap. W jaki sposób wybrać najlepszy okap kuchenny? Na co należy zwrócić szczególną uwagę?
Różnorodne okapy
Oferowany przez producenta okap gastronomiczny ma na celu nie tylko usunąć znajdującą się w pomieszczeniu parę wodną, ale również doprowadzić do wyprowadzenia z kuchni nadmiaru ciepła oraz cząsteczek tłuszczu.
Równocześnie oznacza to pozbycie się intensywnego zapachu. Innymi słowy, wysokiej jakości okap jest niezbędny w celu zachowania higieny oraz komfortu pracy. Ma on również wpływ na bezpieczeństwo w kuchni. Co jeszcze warto wiedzieć?
Podstawowe rodzaje okapów
To, jaki rodzaj okapu gastronomicznego warto się zdecydować, powinno być uzależnione od kilku podstawowych czynników – klik. W pierwszej kolejności należy sobie uświadomić, że w przypadku kuchni, w których znajdują się niewielkie urządzenia gastronomiczne typu frytkownica, wystarczające będzie, jeżeli zamontowany okap nie będzie wykraczał poza wymiar stołu gastronomicznego, na którym znajdują się urządzenia.
Sytuacja wygląda odmiennie, jeżeli okap ma być zamontowany nad piecem konwekcyjno-parowym w takiej sytuacji, aby urządzenie mogło zebrać parę wodną, ciepło oraz zapachy powinno odznaczać się głębokością większą o 20 – 30 cm niż sam piec. Wybierając okap ze stali nierdzewnej, należy również pamiętać o odpowiednim dobraniu króćców.
Jest to szczególnie istotne w kuchni gastronomicznej, gdzie powinna być zapewniona najwyższej jakości wentylacji. Odpowiednia ilość króćców będzie uzależniona między innymi od użytego w kuchni systemu wentylacyjnego, jego mocy czy też od powierzchni pomieszczenia. Warto zwrócić uwagę, że do okapu z turbiną można wyrobić zarówno króćce okrągłe, jak i kwadratowe.